Cod galben și Cod portocaliu de caniculă în Săcueni


Meteorologii au emis astăzi avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de caniculă valabile în următoarele zile în mai multe zone din ţară, inclusiv Săcueni.

I. Recomandari cadru pentru prevenirea incidentelor in timpul perioadelor de temperaturi extreme :
  1. Recomandari pentru populatia generala
  • Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 -18;
  • Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
  • Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius;
  • Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine);
  • Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
  • Pe parcursul zilei faceţi duşuri calduţe, fără a vă şterge de apă;
  • Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. în perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
  • Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
  • Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola} sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;
  • Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castarveţi, roşii) deorece acestea conţin o mare cantitate de apă;
  • O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă;
  • Evitaţi activitaţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarît, etc).
  • Aveti grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;
  • Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesandu-vă de starea lor de sănătate.

Cum putem să limităm creşterea temperaturii în locuinţe:

  • lnchideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile;
  • Ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă.
  • Deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.
  • Stingeţi sau scadeţi intensitatea luminii artificiale.
  • închideţi orice aparat electro-casnic de care nu aveţi nevoie.


2.Recomandari pentru prevenirea aparitiei de imbolnaviri in randul copiilor
2.1 Pentru sugari si copiii mici

  • realizarea unui ambient cat mai normal, ferit de cadura, umiditate excesiva si curenti de aer.
  • Nu se recomanda introducerea de alimente noi in alimentatia sugarilor
  • se va realiza hidratarea corespunzatoare, iar pentru sugari mama va alapta ori de cate ori sugarul solicita
  • copilul va fi imbracat lejer, cu hainute din materiale textile si nu va fi scos din casa decat in afara perioadelor caniculare din zi,
  • copiii vor primi apa, ceai foarte slab îndulcit, fructe proaspete si foarte bine spalate
  • mamele care alapteaza trebuie sa se hidrateze corespunzator cu apa, ceai slab îndulcit, sucuri naturale. Se va evita in acelasi timp consumul de cafea sau alcool si vor avea grija sa mentina o igiena riguroasa a sanului si evident igiena generala
  • la cel mai mic semn de suferinta al copilului sau mamei, acestia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutica
  • atentie deosebita se va acorda conditiilor de igiena atat pentru copil cat si pentru mama. Copilul va fi tinut cu hainute sau scutece curate si mama se va îngriji de igiena riguroasa a pielii acestuia. ln acest sens copilul va fi imbaiat cel putin odata pe zi, si obligatoriu seara la culcare iar in restul timpului i se va face toaleta locala ori de cate ori este nevoie.
  • copiilor li se vor face dusuri cu apa la temperatura camerei.

2.2 Pentru copiii aflati in tabere

  • se vor asigura conditii corespunzatoare de cazare,
  • alimentele trebuie sa respecte riguros normele de igiena si sa fie proaspete.
  • se va avea grija de hidratarea corespunzatoare a copiilor
  • copiii vor fi supravegheati, iar locul de joaca va fi amplasat la umbra, in afara orelor de canicula avand capul protejat de palariute.
  • scaldatul, acolo unde e cazul, va fi facut sub absoluta supraveghere a insotitorului.

3.Recomandari pentru persoanele varstnice si cu afectiuni cronice

  • creearea unui ambient care sa nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului
  • hidratare corespunzatoare cu apa, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe
  • alimentatia va fi predominat din legume si fructe proaspete
  • se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalatii frigorifice functionale de pastrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor usor perisabile
  • Se recomanda evitarea consumului de alcool si cafea in timpul caniculei
  • se va evita circulatia in perioadele de varf ale caniculei, sau daca este absolut necesar se va folosi imbracaminte usoara precum si palarie de protectie pe cap
  • persoanele care sufera de anumite afectiuni isi vor continua tratamentul conform indicatiilor medicului. Este foarte util ca in aceste perioade, persoanele cu afectiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulatie, mentale sau cu hipertensiune sa consulte medicul curant in vederea adaptarii schemei terapeutice la conditiile existente
  • mentinerea cu rigurozitate a igienei personale.

4. Recomandari pentru persoanele care prin natura activitatilor lor depun un efort fizic deosebit

  • acestia vor încerca dozarea efortului in functie de periodele zilei incercand se evite excesul de efort in varfurile de canicula. Daca valorile de caldura sunt foarte mari se va proceda la stoparea activitatii
  • se va asigura hidratarea corespunzatoare cu apa minerala, apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe facute in casa fara adaus de conservanti
  • este total contraindicat consumul de cafea si alcool in aceasta perioada.
  • utilizarea unui echipament corespunzator, din materiale vegetale si echipament pentru protejarea capului de efectele caldurii excesive
5. Recomandari pentru angajatori:
  1. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:
    • reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;
    • asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
    • alternarea efortului dinamic cu cel static;
    • alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
  2. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:
    • asigurarea necesarului de apa potabila, câte 2 – 4 litri/persoană/schimb;
    • asigurarea echipamentului individual de protecţie;
    • asigurarea de duşuri.
li. Recomandari generale pentru situatiile de cod rosu : reduceti deplasarile la cele esentiale
  • nu va deplasati intre orele 11.00-17.00 consumati lichide intre 2- 4 litri /zi
  • nu consumati alcool
  • daca faceti tratamente pentru afectiuni cronice, luati-va medicamentele in mod regulat, cu multa apa,
  • nu scoateti copii sub 3 ani afara decat înainte de ora 9 dimineata si dupa ora 20.00 evitati mancarurile grele si mesele copioase
  • folositi serviciile medicale spitalicesti sau de urgenta doar in cazuri justificate ; pentru probleme curente de sanatate anuntati telefonic medicul de familie.